Speel even zelf de hoofdrol in GOT en ontdek het prachtige Dubrovnik.

30 mei 2019

Als het je eerste keer in Dubrovnik is, is het niet moeilijk om te zien waarom deze statige stad werd gekozen als de achtergrond van GOT (Game of Thrones). Dubrovnik ligt in het zuiden van Kroatië en wordt ook wel eens de parel van de Adriatische kust genoemd. Niet voor niets, want het is een prachtige stad die sinds 1979 zelfs op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed staat.

In GOT is Dubrovnik de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken, King’s Landing. Zonder twijfel de perfecte setting voor een fascinerende denkbeeldige wereld. De parel van de Adriatische kust als hoofdstad van Westeros is zo treffend dat het net lijkt alsof ze zo uit de pagina’s van de verslavende boekenserie van George R. R. Martin is getuimeld.

Op de stadsmuren van King’s Landing 🙂

Het oude centrum van de havenstad Dubrovnik werd tussen de achtste en de zestiende eeuw volledig ommuurd. De stadswallen zijn bijzonder goed bewaard gebleven en vormen een ware attractie. Een wandeling over de twee kilometer lange vestingmuren is een perfecte eerste kennismaking met de stad. Let wel, het is af en toe een stevige klim en volg wel de juiste richting anders krijg je net als ons een paar boze blikken. 🙂

Locaties die worden gebruikt in de show zijn oa: St. Dominic Street, Lokrum Island, het paleis van de rector en Sponzapaleis, Fort Lovrijenac, Fort Bokar en de Minčetaroren. De productie maakte ook gebruik van het nabijgelegen Trsteno Arboretum. Ik zet de belangrijkste graag op een rijtje.

King’s Landing de hoofdstad van Westros

In het eerste seizoen van GOT gebeurden de opnames voor King’s Landing in Mdina, de hoofdstad van Malta. Super mooi, maar er ontbrak iets essentieel. De hoofdstad van Westeros, King’s Landing ligt aan het prachtige Blackwater Bay. Geen zee te bespeuren in Mdina, spijtig voor hen want Dubrovnik heeft het allemaal. Prachtige stadsmuren, paleizen, gezellige straatjes, majestueuze kerken en een adembenemend zicht over de Adriatische oceaan. Herinner je je nog de burgeropstand tegen Koning Joffrey? Het was aan de mooie Pile-poort dat de wreedaardige vorst met mest bekogeld werd, dus voorzichtig als je binnen gaat.

GOT in Dubrovnik

Fort Lovrijnac wordt de Rode Burcht.

Fort Lovrijnac wordt, door zijn spectaculaire ligging op een rots aan de Adriatische Zee, ook wel het ‘Gibraltar van Dubrovnik’ genoemd.Het fort heeft de stad eeuwenlang beschermd en is een historisch symbool voor de veerkracht van de inwoners van Dubrovnik. In de serie is de Rode Burcht of Red Keep min of meer het epicentrum van King’s Landing.

In de baai voor fort Lovrijnac, vond de  mislukte aanval op King’s Landing (‘the Battle of Blackwater’) plaats. Vanaf het iconische fort zie je ook de schijnbaar oneindige stadsmuren, waar Tyrion Lannister en Varys een wandeling maakten. Dit is waar Tyrion die andere onsterfelijke woorden uitsprak, zij het iets luchtiger van aard 🙂  ‘Where is the god of tits and wine?‘  Ook de “power is power” scène met Cersei en Petyr Baelish werd er gefilmd en staat op menig netvlies gebrand.

De “Walk of Shame” of de totale vernedering van Cersei

De trappen waar Cersei haar totale vernedering moest doorstaan zijn ondertussen wereldberoemd. Volledig naakt werd ze beschimd en belaagd door een opgehitste massa. Een boetedoening die duidelijk ook een maatschappelijk statement vervat. Religieus fanatisme lijkt snel uit  de hand te lopen.

De indrukwekkende Barokke trappen  leiden naar de Sint-Ignatiuskerk( jezuïetenkerk ) Maar het gebouw van de septe zelf zie je nergens, want dat is bijna volledig computergegenereerd in de serie.

Tip: Vergeet even GOT en verdwaal in de kleine gezellige zijstraatjes van de stad. Als je een mooie foto wil nemen moet je er wel erg vroeg bij zijn. De stad is razend populair, ook bij de niet fans of GOT

Lokrum: Qarth

Lokrum
Vlakbij Dubrovnik, op amper een kwartiertje varen, ligt het groene eilandje Lokrum. Locals en toeristen vinden Lokrum een heerlijke plek om te onstpannen, te zwemmen en te wandelen. Het is er dan ook heerlijk rustig en super mooi. Wie is er immers niet onder de indruk van het glinsterende azuurblauwe water, kleine strandjes, de ruïnes van een Benedictijnenklooster, een botanische tuin en de Dode Zee, een kristalhelder meertje waarin je kunt zwemmen. Voor kinderen is het zalig om de loslopende maar tamme konijntjes te achtervolgen en de statige pauwen vormen een waardige attractie voor menig fotograaf.

Neem plaats op de Iron Thron in Lokrum

In het tweede seizoen van Game of Thrones doet Lokrum dienst als Qarth, de spookachtige stad die achter de Red Waste ligt, Khaleesi Daenerys gaat hier onder meer op bezoek bij de Spice King. Op het eiland werd voornamelijk gefilmd aan de ruïnes van het Benedictijnse klooster.

Het hele eiland is eigenlijk veranderd in een heus bezoekerscentrum van Game of Thrones. Het is hier dat je de IJzeren Troon kan zien en er even kan gaan op zitten of hangen in mijn geval.  Over het hele eiland zijn er uitgestippelde wandelpaden en een plonsje in het water ligt ook binnen de mogelijkheden. Lunchen kan je dan weer in het voormalige benedictijnenklooster. Het is er erg lekker en je eet in een sprookjesachtige omgeving.  Houd er rekening mee dat alle bezoekers het eiland uiterlijk met de laatste veerboot (20u) moeten verlaten. Overnachten is niet toegestaan want Lokrum is een beschermd bosreservaat.

Het Trsteno Arboretum

Het Trsteno Arboretum is gelegen in de buurt van Dubrovnik, in de kleine gemeente Trsteno en beslaat een oppervlakte van 25,5 hectare. Het werd opgericht aan het einde van de 15e eeuw als een park en de zomerresidentie van de patriciërs familie  Gozze. De patriciërs  waren slim en vroegen kapiteins om zaden en planten van hun reizen mee terug te brengen,. De plantjes vormden het begin van een feeërieke tuin.

Paleistuinen van de Red Keep
Zeker Game of Thrones-fans willen deze locatie niet missen, want in het arboretum werden veel opnames gemaakt: de tuinen vormen het decor voor de paleistuinen van de Red Keep.
Lord Tyrion en Lady Sansa, Margaery Tyrell en Lady Olenna, Lord Varys … in de tuinen werden al tal van geheimen uitgewisseld, plannen gesmeed en coups gepland. Allemaal in het prachtige groen of met adembenemende vergezichten over de zee…

Neptunus werd in GOT vervangen, maar door wie?

 The Lady of the house

Bij de hoofdingang van het arboretum, waar de Gucetićs voormalige villa uitkijkt over het oudste deel van het landgoed, ligt een typische Renaissance tuin met lavendel, rozemarijn, oleander, bougainville, mirte en cyclamen. Een nabijgelegen boomgaard bezit pompelmoes en mandarijn bomen, maar vanaf hier verandert de tuin en heeft een heerlijk weelderige, ongecontroleerd gevoel, wegen beginnen zich te verliezen in een dichte bosrijke omgeving bestaande uit bomen vanuit de hele wereld. Te midden van dit alles, staat een drietand zwaaiend beeld van Neptunus welke uitkijkt op een vijver vol met goudvissen.

TIP: Doe de toer met een gespecialiseerde gids. Terwijl je de filmlocaties bezoekt, laat je gids je foto’s in A4-formaat zien van screenshots uit de bijpassende afleveringen. Je kunt rekenen op anekdotes en roddels van achter de schermen, omdat je goede kans hebt dat je gids als figurant of stand-in in Game of Thrones gespeeld heeft.

WEETJE: Trsteno is relatief gemakkelijk te bereiken, met de busverbindingen van Dubrovnik en Split die stoppen in het centrum van het dorp Trsteno. Langs de weg, net naast de bushalte, staat het majestueuze paar van de >400-jaar oude platanen.

Rust vinden net buiten het centrum

Wij verbleven in Valamar Lacroma een vier sterren hotel op een kwartiertje rijden van Dubrovnik. Voor een romantisch onderonsje zou ik eerder Valamar President  aanraden maar met kinderen is het de perfecte locatie om even te ontsnappen uit het super drukke Dubrovnik. Het hotel heeft een groot binnenzwembad en een mooi buitenzwembad zodat de kapoenen zich in alle weersomstandigheden kunnen uitleven. Vraag wel een kamer met zeezicht, je zal het je niet beklagen bij zonsondergang.

Rust vinden in Valamar

WEETJE: De Kroatische munt heet Kuna, afgekort als kn, en één kuna is verdeeld in 100 lipa. Kuna betekent marter in het Kroatisch, en de pels van de marter werd gebruikt als een eenheid van waarde in het middeleeuwse Kroatië. De Kuna bankbiljetten zijn in coupures van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kuna, de munten 1, 2 of 5 kuna, en de Lipa verdeeld in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50

 

Hou je van adembenemend blauw op je vakantie lees dan ook alles over Zakynthos en Curacao 🙂

 

Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.