In de ban van turquoise blauw op Klein Curaçao

18 maart 2019

Op zoek naar een bounty Paradijs: Klein Curaçao wacht op jou

Wie zich een echte  Robinson Crusoe wilt voelen, moet zeker met de boot naar het onbewoond eiland “Klein Curaçao’’! Op Curaçao zelf heb je al adembenemende stranden zoals de Grote en Kleine Knip (lees) maar het ultieme Bounty paradijs vind je op dit kleine onbewoonde eiland. Het strand van Klein Curaçao deel je ook niet met talloze toeristen. Er zijn geen hotels of hippe strandtenten maar slechts een handjevol andere gelukzakken en de magische kleuren van fauna en flora.. De ultra witte zandstranden, het kristalhelder water met zijn verborgen schatten, en de statige vuurtoren nemen je mee naar een ander universum.

Kleur bekennen op Klein Curaçao

De Mermaid brengt je veilig over zee

Klein Curaçao ligt zo’n 25 kilometer van het zuidoostelijke puntje van het “grote” Curaçao, twee uur varen vanaf Spanish Water. Je kan er op verschillende manieren naartoe. De catamaran is het meest sportieve maar met De Mermaid, een stevig en zeewaardig schip, ben je vroeger op het eiland en  heb je iets minder last van de stevige branding. De heenweg kan stevig zijn en mensen die makkelijk zeeziek zijn nemen best hun voorzorgen. Ik vind het net leuk dat er een stevige wind staat en het schip de hoge golven moet trotseren maar was wel blij met mijn extra truitje want fris was het wel. In de verte kan je de vuurtoren van Klein Curaçao duidelijk zien pronken en ook het eindeloze witte zandstrand  doet je snel de woeste vaart vergeten. De Mermaid heeft zijn eigen strandhut met uitkijktoren, ligstoelen en zoetwaterdouche. Het ontbijt is sober, een boterhammetje met kaas of eentje met hesp maar op deze magische plaats smaakt alles.

Tip: neem ergens plaats waar je de horizon kan zien, neem een klein ontbijt zelfs al is het nog heel vroeg

Zwemmen met nieuwe vriendjes

Snorkelen in kristalhelder water

Klein Curaçao is de perfecte plaats om je snorkelkunsten uit te proberen. Het water is er kristalhelder en heerlijk warm.  Je hebt onderwater zicht tot wel 30 meter en het koraalrif en de kleurrijke vissen zijn een streling voor het oog. Het eiland is, met haar mooie witte strand, een zeer bekende broeiplaats van schildpadden. Elk jaar komen zeeschildpadden, die hier geboren zijn, terug naar hun geboortestrand om hun soort voort te zetten. Je hebt tijdens het snorkelen dus een reële kans om robuuste dieren te zien zwemmen. Het toppunt van de dag was dan ook de close encounter met twee grote schildpadden. Patrick had meteen twee nieuwe vrienden die gezellig met hem bleven meezwemmen. Het was magisch! gelukkig respecteert mijn man de natuur en had hij geen nood om over deze statige dieren hun bolleke te wrijven. Een schildpad heeft venijnige tandjes… kijken mag… aanraken niet!!!!!

Lunchen in de hangmat

De lunch bestond uit een uitgebreide strandbarbeque die iedereen wel kon smaken. Ik had het beste plaatsje van de bunch, een hangmat versterkt alleen maar het gevoel van blijheid en vrijheid. Na een kleine siësta was het dringend tijd om op ontdekking te gaan.

Kunstig vervallen en verlaten: de vuurtoren op Klein Curaçao

De vuurtoren als waarschuwing

John Godden, een Engelse mijningenieur zette het eiland in 1871 voor het eerst op de kaart. Hij  ontdekte dat er veel fosfaat aanwezig was op het eiland, achter gelaten door alle vogels die Klein Curacao gebruikte als broedplaats.:-)  Fosfaat was in die tijd  een zeer gewild product en werd onder andere gebruikt in Europa als toevoeging voor veevoer en kunstmest. Door de fosfaatwinning veranderde het landschap van Klein Curaçao en ontstond een dor en kaal onbewoond eiland. gelukkig is er ondertussen een herbebossingsproject van start gegaan en vind je hier en daar terug een streepje groen.

Voordien werd het eiland ook gebruikt als  quarantaine eiland voor slaven. Voordat de slaven aan wal werden gebracht op Curacao werden de zieke slaven in quarantaine geplaatst op Klein Curaçao. Diegenen die het niet overleefden werden op het eiland begraven.

Niet zo een fraaie geschiedenis van dit stukje paradijs maar de vuurtoren bewaard met trots zijn geheimen. Al bewijzen de scheepswrakken aan de ruige kant van Klein Curaçao dat niet elke kapitein zijn waarschuwing zag.

Het is absoluut de moeite om de wandeling tot daar te maken. Het kleine eiland weerspiegelt perfect beide aspecten van het leven op een boogscheut van elkaar.

De ruige, verwoestende kant van het eiland

Na de wandeling was het tijd om nog even te genieten van elkaar en de zachte kant van Klein Curaçao. Ook de trip terug naar haar grote broer verliep in alle vreedzaamheid. De dolfijnen wuifden ons uit en het biertje was koel, deze dag smaakte alvast naar meer…..

Je moet voor deze trip wel vroeg uit de veren. OP dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag ochtend om 6:45 stipt  staat de kapitein paraat. Vijf keer per week neemt de Mermaid zo’n zestig personen mee naar Klein Curaçao voor een onvergetelijke dag, zorg dat je erbij bent.

Wie geen huurwagen heeft kan worden opgepikt met de Limo. Wij verbleven in het Jan Thiel Beach hotel meer info over ons verblijf vind je hier Slim naar de zon: Curaçao ontdekken met Corendon

Wie wel een huurwagen neemt en dat raad ik je zeker aan op Curaçao vindt in dit artikel al de inspiratie die je nodig hebt. Vijf inspirerende stops op Curaçao, een mini luxe roadtrip

 

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Corendon

info Corendon verblijf en trip.

Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.