Open samen met mij de schatkist van Malta

26 september 2019

Het zonnige Malta heeft een rijke geschiedenis van ridders en piraten en beschikt jaren later nog steeds over heel wat troeven die tot ieders verbeeldig spreken. Verschillende regisseurs maakten alvast gretig gebruik van de ommuurde wallen, kleine straatjes, turquoise water en dramatische kliffen om hun film op een hoger niveau te tillen. Denk maar aan de eerste seizoenen van GOT of Murder on the Ori√©nt Express maar ook onze eigen kaskraker Piet Piraat ūüôā is op deze zonovergoten bestemming opgenomen.

Net als Croati√ę zit het toerisme stevig in de lift. Wil je dus niet in de massa verdwalen is het misschien nu het moment voor een lange” City Trip” lees “Island trip“. Wie graag in de zee ¬†springt ¬†en speelt kan zijn ¬†best in de herfst plannen, het water is dan perfect opgewarmd, een zegen voor echte zeeratten.

Valletta

Valletta is √©√©n van de kleinste hoofdsteden van Europa maar groots in zijn diversiteit en schoonheid. Door zijn rijkelijk verleden is het zeker √©√©n van de hoogtepunten van het eiland. Meer nog, ik zou mijn koffers hier uitpakken en van deze plek het hele eiland verkennen. ¬†De¬†binnenstad van Valletta staat sinds 1980 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en je hoeft er maar wat rond te dwalen om zijn mooie parels te ontdekken. De haven, De Royal Opera, het parlement …..

Valletta nodigt je uit om zijn schatten te ontdekken

De Sint John’s Co-Cathedral is zonder twijfel één van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.  Aan de buitenkant kom je misschien niet meteen in de verleiding om binnen te stappen maar dat moet je toch echt doen. Als je niet een beetje onder de indruk bent betaal ik je graag een glaasje champagne. Het interieur is zonder meer indrukwekkend. De muren zijn  overvloedig bekleed met bladgoud en op het plafond vind je prachtige muur schilderingen. Let ook vooral op de grafstenen die verzonken liggen in de majestueze vloer. Dwaal na je bezoek gewoon rustig door de stad en laat je verleiden door zijn schoonheid en het zalige zicht op het water.

Logeer in het prachtige boutique Hotel Rosselli

Rosselli is gelegen in het hart van Valletta. Het  statige hotel is gevestigd in een prachtig 17e-eeuws gebouw dat vroeger eigendom was van een lid van de Ridders van Malta. Je kan er in het restaurant Grain ook heerlijk tafelen. In Malta is het trouwens een mooie gewoonte om samen te bestellen en de gerechtjes te delen. Wij lieten de keuze over aan de chef en dat heeft niemand zich beklaagd.

Tip:  Melqart een Cabarnet Sauvignon & Merlot is een heerlijke Maltese rode wijn

Tip: drink een aperitief op het gezellige dakterras en geniet van het uitzicht over de stad

 
 Eenvoud  en stijl in Malta

Een verfrissende duik op het dakterras

A day at the beach

Wie graag een dagje wil zonnen en chillen raad ik graag Caf√© Del Mar aan. St Paul’s Bay is wel een eindje rijden maar je kan er tot in de late uurtjes toeven. Er is in de club voldoende mogelijkheid om te douchen dus prop een leuk avondjurkje in de strandtas en klaar is kees. De zonsondergang ¬†is er mega spectaculair. Je moet hem natuurlijk delen met andere enthousiastelingen maar er is echt genoeg voor iedereen. De cocktails vond ik wat te zoet maar een glaasje champagne met een gevarieerde sushi schotel en uiteraard een fijn gezelschap maakt de avond altijd compleet.

Als de avond valt in Café Del Mar

Mdina

Mdina¬†is een prachtig Middeleeuws burchtstadje, dat ook wel ‘de stille stad wordt genoemd. Het stadje dankt deze naam aan het feit dat er (vrijwel, en nog veel te veel naar mijn goesting) geen gemotoriseerde voertuigen de stad in mogen. Mdina is een soort openluchtmuseum met allerlei krappe straatjes en stegen waarlangs prachtige oude gebouwen en monumenten staan. Van oorsprong is geen enkele straat echt recht. Het is ¬†in de vele straatjes onmogelijk om verder te kijken dan een pijlschot en dat heeft in vervlogen tijden waarschijnlijk heel wat levens gered.¬†¬†Tot in 1530 was dit de ¬†hoofdstad van Malta. De oude stad ¬†ligt op een rotsplateau op zo’n 210 meter hoogte en er wonen nog slechts een paar honderd mensen in deze ruime middeleeuwse burchtstad. Absoluut een bezoekje waard.

 Een pijlschot verder

Sailing to the Blue Lagoon 

Het is een klassieke dagdroom: je anker uitwerpen in een azuurblauwe baai en dan met veel zwier het kristalheldere water induiken. Wel, in Malta is deze droom wel heel dichtbij. Wie een beetje privacy en luxe wil kan er best een zeilboot met kapitein huren voor een volledige dag en zo naar de Blue Lagoon varen. ¬†Het water daar is echt bijzonder blauw in verschillende tinten. Zo blauw dat het een beetje op een zwembad lijkt. Dat komt omdat het licht van de zon in het heldere water in verschillende kleuren breekt. Het water absorbeert de meeste van die kleuren, behalve….. je hebt hem al door…. blauw. Hierdoor lijkt het alsof het water zelf blauw is. Dit geeft een spectaculair effect. Maar je begrijpt het al…iedereen wil hier naartoe. Met een zeilboot vermijd je de enorme drukte aan wal en kan je perfect doorvaren naar een paar rustigere baaien op het eiland Comino.

Varen, drijven, dromen

Voor anker in The Blue Lagoon

Fun Facts

Voor de echte waterratten is er ook de uitdaging van het moment ¬†“Flyboarden”.¬†Voor sommigen zal het makkelijk zijn, andere zullen een grotere strijd met de plank en het water moeten leveren. maar het is absoluut niet gevaarlijk en a lot of fun.

Wie met kinderen reist en nog een leuke activiteit zoekt moet misschien eens een bezoekje brengen aan de Mermaids club in Vallettta. Het levert alvast een prachtig plaatje op van je kleine meid en wie weet durf jij ook wel. De jongens transformeren ze in heuse piraten dus ook de papa’s weten wat te doen.

De eerste seizoenen van GOT speelden zich af op dit mooie eiland later verhuisde de crew regelmatig naar Croati√ę. Lees er alles over in¬†Speel even zelf de hoofdrol in GOT en ontdek het prachtige Dubrovnik.

XoXo

Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.