Drie avonturen die je moet meemaken in The Gambia

4 maart 2018

Wie wil genieten van strand zee en zon met een vleugje avontuur moet zeker eens naar Gambia reizen. Touroperator Corendon heeft meerdere rechtstreekse vluchten per week en een paar mooie hotels in de aanbieding. Ik ben helemaal fan van het prachtig strandhotel Coco Beach (lees : Het mooiste hotel in Gambia vind je bij Corendon) maar het nieuwe Balafon resort aan de andere kant van de strip is ook een aanrader. Het is altijd fijn om na het zwemmen in de zee even in je privé zwembadje te duiken.

Wie het land wil verkennen kan dat best onder begeleiding doen. ( info: African Adventure Tours (www.adventuregambia.com).  Er zijn heel wat boeiende uitstapjes, maar wil je net wat meer, vraag dan dit eventueel á la carte.

Plaats je bikini op het strand en trek de wereld in: kleur verzekerd

Het avontuur begint van zodra je het hotel Verlaat. Onderweg  word ik ondergedompeld in een heel ander leven, een heel andere cultuur. Ik weet niet waar eerst kijken en fotograferen en wil zo snel mogelijk naar buiten. Ik maak meteen kennis met de armoede van het land die in schril contrast staat tot haar rijkdom aan kleur en vriendelijkheid. Een dubieus verhaal dat gemakkelijker leest dan het geschreven is. Hopelijk brengt het nieuwe regime wat meer evenwicht, de jeugd heeft er alvast goede moed in.

Arme warme vrolijkheid in Gambia

Als  vakantieganger gedropt tussen het verleden en de toekomst van Gambia

Tanji, the fishing Village

 1. De vismarkt van Tanji 

als je ooit de kans krijgt moet je zeker een bezoek brengen aan Tanji, the Fishing Village. Je trekt er best naartoe in de late namiddag omdat dan alle vissers weer terugkeren met hun vangst. Die vangst kan nogal verschillend zijn: haaien, zeeschildpadden en barracuda’s maar ook kleinere vissen die in kruiwagens van het strand worden vervoerd.

No time to waste in Tanji

De mannen rennen als gekken over het strand. Iedereen die in hun weg komt omvermaaiend. Time is money kennen ze hier blijkbaar ook. De vrouwen verkopen er fruit en vis op het strand of helpen de mannen met het transport ervan. De vis wordt meteen ter plekke bewerkt waardoor er in het hele dorp een zware geur van gerookte vis hangt.

Gambia, een geschikt decor voor games of Thrones

Met de ondergaande zon, de rook van de visrokerijen, de pirogues (kano’s) op het strand en de prachtige kleurige traditionele kleding van de vrouwen bevond ik me plots in een heel andere wereld. Een ander universum waar tijd en ruimte de gekste dingen deden. Het klinkt voor jullie misschien raar maar ik stond echt met mijn mond open, niet weten waar eerst te kijken of te fotograferen. Voor een nanoseconde voelde het alsof ik los was van de wereld, terwijl ik er met beide voeten in stond. Tja, Afrika, het doet iets met een mens

Belgische kunstenaar steunt Gambia Met zijn graffiti

2. Bezoek Galloya en dompel je onder in internationale kunst 

Wie iets van Street Art kent heeft waarschijnlijk al meermaals het werk van Roa bewonderd. Deze Belgische artiest is wereldwijd gerespecteerd. Zijn muurschilderingen van dieren, meestal in zwart/wit, sieren muren van Londen tot Australië. Wanneer je echter op een bouwvallige gevel, omgeven door speelse springende geitjes aan een hobbelig wegje in Gambia, zijn signatuur ontdekt lijkt dit surrealisme ten top. Roa’s kunst is hier goed vertegenwoordigd. Galloya is een klein dorpje in Gambia dat samen met nog 13 andere dorpen kunstig werd gepimpt. Kunstenaars uit alle hoeken van de wereld zetten zo deze plaatsjes op een bijzondere manier in de kijker.

Kunst voor een betere toekomst

Het geheel kadert in het WOW (Wide Open Wals) project. Oprichter Laurence Williams (Eigenaar vd Mandina Lodge) wil hierdoor vrije expressie promoten. Iets wat zeker nog niet voor iedereen op deze wereldbol is weggelegd. Ook wil hij de dorpen op een positieve manier in de kijker zetten zodat toeristen hun weg vinden naar het binnenland. De plaatselijke bevolking krijgt op deze manier een beetje meer slagkracht en de reiziger een unieke belevenis.

Een legale en sportieve stammentwist

3. Suporter voluit voor je favoriete worstelaar

Een bezoek brengen aan een worstelwedstrijd in Gambia is echt een must. Het is de nationale sport bij uitstek en populairder dan voetbal. De spelregels verschillen van de officiële regels: wie de tegenstander tegen de grond kwakt is de winnaar.

Als je vindt dat er in een voetbalstadion veel lawaai is, wel, dan doe je best oordopjes in. De worstelwedstrijden in Gambia zijn heuse spektakels. Het is een opzwepende avond vol dans, muziek en een sportieve strijd. Je wordt meegezogen in de strijd tussen de stammen, met de sponsor als een echte koning op de eerste rij.

Het duurt even alvorens je door hebt wie de worstelaars zijn. Elke ploeg of moet ik zeggen stam wordt ook begeleid door een drumgroep die opzwepend trommelgeroffel laat horen. Een opwarmer roept het publiek op om voor hen te supporter terwijl dansers de ziel uit hun lijf shaken. Ook de worstelaar danst alsof zijn leven ervan af hangt en wint zo alvast de sympathie op de tribune. Sommigen hebben ook tovenaars die ervoor zorgen dat de andere spelers gedjinxst worden en hun kracht verliezen.

Ps: wie het aandurft kan een bezoekje brengen aan een voodoo tovenaar. 🙂

ps: wie een toffe taxi chauffeur zoekt … call for Ibrahima +2201851097 ,)

 

Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.