The Magic of The Gambia (4)

7 augustus 2016

Een bezoek brengen aan een worstelwedstrijd in Gambia is echt een must. Het is de nationale sport bij uitstek en populairder dan voetbal. De spelregels verschillen van de officiële regels: wie de tegenstander tegen de grond kwakt is de winnaar.

Stammen twist zonder bloedvergieten

image

Als je vindt dat er in een voetbalstadion veel lawaai is, wel, dan doe je best oordopjes in.

De worstelwedstrijden in Gambia zijn heuse spektakels. Het is een opzwepende avond vol dans, muziek en een sportieve strijd. Je wordt meegezogen in de strijd tussen de stammen, met de sponsor als een echte koning op de eerste rij.

De VIP een kleurrijk gezelschap

image

Er loopt een allegaartje van mensen in en rond het stadium. Je kan best aan een gids vragen om je binnen te loodsen. Misschien kan je dan net als wij tussen de VIP’s de wedstrijd volgen.

Het duurt even alvorens je door hebt wie de worstelaars zijn. Elke ploeg of moet ik zeggen stam wordt ook begeleid door een drumgroep die opzwepend trommelgeroffel laat horen. Een opwarmer roept het publiek op om voor hen te supporter terwijl dansers de ziel uit hun lijf shaken. Ook de worstelaar danst alsof zijn leven ervan af hangt en wint zo alvast de sympathie op de tribune.  Sommigen hebben ook tovenaars die ervoor zorgen dat de andere spelers gedjinxst worden en hun kracht verliezen.

 

Je kan maar beter lief zijn tegen deze wizards…

image

Overal staan groepjes worstelaars met hun eigen fanatieke fans. Ze worden onthaald als helden en vinden dat de normaalste zaak op aarde. Samen met hun hele entourage wandelen ze meer dan een uur rond het veld terwijl er gedanst, geshowd en gedjinxst wordt. Bescheidenheid is hier ver te zoeken, maar dat maakt het net zo boeiend en kleurrijk.

Een vriendelijke killersblik

image

Heel veel spinazie eten helpt

 

 

image
De sportman als popster

 

image

Natuurlijk moet het hele spektakel deskundig aan elkaar gepraat worden. Ik weet wat ik voor mijn volgende presentatie uit de kleerkast trek. 🙂

Voor meer info : The Magic of the Gambia

Wij hadden een fijne vlucht met Brussels Airlines

Mijn mooie Gambiaanse collega

image
Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.