Yentl in de keuken: auberginetaart

29 april 2015

Ja, stiekem moet ik het toegeven: ik kon enkele jaren geleden echt niet koken. Leve mijn mama die altijd voor bijzonder lekker eten heeft gezorgd, maar me ook wegwijs heeft gemaakt in de keuken. Mijn mama kan wonderen doen… Ik lust bijvoorbeeld geen gewone ham en toch wou ik witlof met ham in de oven. Als verrassing stond de dag nadien witlof met ham in de oven voor m’n neus, gemaakt met mijn favoriete serranoham. En genoten dat ik heb, want zowat alles wat mijn mama maakt is ‘mijne meug’.

Ondertussen weet ze ook wat ik graag lust, maar ook wat ik echt afschuwelijk kan vinden. Zo is er bijvoorbeeld biefstuk dat ik écht niet binnen krijg.
Toch probeer ik vaak zelf te experimenteren in de keuken. Onlangs bakte ik overheerlijke (al zeg ik het zelf) auberginetaartjes. Poepsimpel want eigenlijk is het gewoon alle ingrediënten in één bakvorm doen. Toch maak je ze best met een tomatensausje wat het allemaal moeilijk maakt.

Wat heb je nodig voor de taart zelf:
1 rol bladerdeeg, 1 pakje Herta hamblokjes, 1 lange stick Parmezaanse kaas, 3 eieren en natuurlijk kruiden: peper, zout en zelf gebruik ik de natuurlijke herbamare.

Wat heb je nodig voor de aubergines in tomatensaus?
2 dunne aubergines, 1 grote rode puntpaprika, 2 grote tenen knoflook, 1 grote rode ui, 1 blik gepelde tomaten, 1 klein blikje tomatenpuree, een handvol zwarte olijven zonder pit, 1 eetlepel gedroogde oregano, zout, peper, olijfolie.

Hoe maak je de tomatensaus?

Hoe ga je te werk?

Voor de aubergines in tomatensaus:

Snijd de aubergines over de lengte in kwarten en snijd die in blokken. Snijd de paprika in grote ruiten. De ui gaat in brede halve ringen en de knoflook wordt gesnipperd. Halveer de olijven.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan. Bak hierin zachtjes de ui en knoflook, niet laten bruinen. Na 10 minuten gaan de aubergines en paprika erbij. Schep even goed om. Voeg dan het blik tomaten toe en de tomatenpuree. Roer goed door, plet met de spatel de tomaten hier en daar. Voeg de olijven, oregano, zout en peper toe en leg het deksel op de pan. Zet het vuur zacht, en stoof in drie kwartier tot een uur tot de aubergine helemaal zacht en zoet is. Af en toe roeren, en wanneer het nodig is een beetje water toevoegen om het smeuig te houden.

Voor de taartjes zelf:

Leg de bladerdeeg vorm in de bakvorm. Je kan onderaan een bakvel leggen of er een beetje olijfolie in gieten zodat de taartjes er makkelijk uit te halen zijn na het bakken. Je eerste laagje is een dikke laag Parmezaanse kaas. Da’s gewoonweg heerlijk omdat de kaas lekker smelt wanneer je de taart hebt gebakken. Dan doe je een eerste laagje aubergines in tomatensaus. De overschot van die aubergines meng je met de drie eieren en de hamblokjes. Alles zorgvuldig verdelen over je taart en afwerken met opnieuw een dikke laag Parmezaanse kaas. Zo’n 25 minuutjes bakken op 180 graden en c’est tout! Laat het vooral smaken…

Hieronder nog eventjes een foto overzicht vooraleer je eventjes het noorden kwijt bent 😉

IMG_5109 IMG_5108 IMG_5107 IMG_5106 IMG_5105
2 Reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

2 Reacties

  1. Klinkt super! Dankje voor het delen! Ik ga het recept zeker eens proberen!

    x Karen
    http://dressinginlabels.blogspot.com

  2. Beauty Treasures schreef:

    Hmm, klinkt lekker!

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.