Een weekendje bij de buren: toffe tips voor een bezoekje aan Leiden

27 juli 2018

Wie er nog snel even tussen uit wil en zonder teveel poespas wil genieten van een beetje luxe en heel veel gezelligheid moet zeker eens naar Nederland bollen. Je kan natuurlijk opteren voor Zoute Landen maar dan ben je na het grote succes van deze zomerhit niet bijster origineel en waarschijnlijk ook niet alleen. Ik heb een veel betere optie voor jullie voor ogen.

De combinatie van een leuk stadje en een dagje uitwaaien aan zee. We starten dus in het mega gezellige Leiden. Dit universiteitsstadje doet je meteen denken aan Amsterdam met zijn leuke huisjes en vele grachten. Wie een vleugje geschiedenis en cultuur wil opsnuiven wandelt hier zomaar door meer dan 800 jaar geschiedenis. De Hortus botanicus, wevershuisjes, hofjes, molens, bruggen, een sterrenwacht,….. echt veel teveel om op te noemen.

Daar bij die molen, die mooie molen…

Wij verbleven in het Boutique hotel D’oude Morsch op een prachtige locatie net naast het water. We werden er heel hartelijk onthaald en kregen meteen twee fietsen tot onze beschikking. Zeg nu zelf: in Nederland MOET je fietsen, niet?

Hotel D’oude Morsch in Leiden

Het hotel ligt aan de rand van het centrum met uitzicht op het autovrije plein met historische stadspoort of op het water en de oude molen. Je kan er ook makkelijk je eigen wagen kwijt. Die heb je echt niet meer nodig want die ruil je dit weekend in voor de fiets. Alles is echt super dichtbij dus wandelen of kuieren door de gezellige straatjes is ook een optie. De sfeer is erg relaxed en de kamers zijn allemaal verschillend, sober en helemaal zen. Boutique Hotel d’Oude Morsch is gevestigd in het voormalige wachtgebouw van de kazerne en biedt echt een unieke sfeer.

Met de fiets door Leiden

We zijn meteen op zoek gegaan naar een lekker en gezellig restaurantje. Nu heeft Leiden veel toppers in de aanbieding, maar Restaurant The Bishop is vast en zeker een aanrader. Het restaurant biedt een klassieke keuken met een heel leuke en lekkere twist. Wij lieten ons verrassen met een vegetarisch menu en elk gerechtje was een aangename ontdekking . De bediening is super vriendelijk en dineren in een pand met meer dan 100 jaar geschiedenis geeft nog een extra dimensie aan je maaltijd.. De aangepaste wijnen kon ik ook wel smaken.:-)

The Bishop

Een beetje buiten het centrum ligt een oude meelfabriek die gerenoveerd is tot een hippe bistro. Bij Brasserie Zijlstroom kan je de streekproducten meteen proeven op je bord. Heel wat ingrediënten worden in hun eigen tuin geteeld en dat proef je. Ook hier lieten wij ons met een vegetarisch  menu verassen. “Amai dat is lekker” was het meest gehoorde zinnetje aan tafel. 🙂

De Zijlstroom

In Nederland moet je natuurlijk ook aan de borrel. De Waag in hartje Leiden is daar zeker geschikt voor. De winkels zijn op een boogscheut en pakjes dragen kan heel vermoeiend zijn. Ook in De Waag is het interieur alweer heel origineel en de sfeer gezellig. Aan het einde van mijn artikel geef ik jullie graag nog wat shopping tips mee.

Waag een borrel in de Waag

Heerlijk winkelen langs de grachten

Natuurlijk moet je in leiden een tochtje met de boot maken, dat lijkt me nogal evident. Iets minder voor de hand liggend is een bezoekje aan de Hortus Botanicus. De Hortus botanicus  is de oudste botanische tuin van Nederland en West-Europa. Gesticht in 1590 aan de universiteit van Leiden. Een van de oudste planten is de Gouden Regen en de Tulpenboom die beide kanten van de ingangspoort van de Hortus sieren. Het is fijn om door de exotische plantentuin te wandelen en het levert ook een mooi plaatje op.

De Hortus Botanicus in Leiden

 

Shopping tips:

 • Pieterskerk Choorsteeg : “Winkel In Leiden” accessoires voor thuis, aan de overkant is Moers, thee & meer met meer dan honderd theesoorten. Dit straatje is een heerlijk straatje met leuke kleine winkeltjes!
 • Pluum Van leuke en grappige ansichtkaarten tot hebbedingen voor in huis. Ook leuk om een souvenir voor jezelf te kopen! Burgsteeg 2, Leiden –
 • De nieuwe Catharinasteeg, waarvan de winkels nu 1 voor 1 open gaan. Prachtige steeg in moderne stijl met een historische twist.
 • Conceptstore Mei, Pieterskerk-Choorsteeg 18, Leiden
 • Trasj & Tea: Op een hoekje bij een van de leukste bruggetjes in Leiden vind je de nog relatief nieuwe concept store Trasj & Tea. Een tearoom en winkel onder één dak. Het concept is heel leuk: je koopt een potje thee en je kunt het eerste kopje uit jouw potje in de winkel drinken. Verder ben je er aan het goede adres voor kleurrijke woonaccessoires die dat huis dat bohemien Ibiza gevoel geven.
  Hooglandse Kerksteeg 12, Leiden – trasjandtea.nl
 • WOW Duurzaam Design:  Hier verkopen ze alleen merken die op een verantwoorde en duurzame manier zijn geproduceerd. Breestraat 116, Leiden
 • Wonderful Nature:  Van opgezette insecten en vlinders tot opgezette beesten, maar ook mooi aardewerk, glaswerk, boeken en andere vondsten uit de natuur zoals bijzondere veren. De opgezette dieren die hier worden verkocht zijn een natuurlijke dood gestorven en worden veelal van dierentuinen gekocht. Eigenaresse Esther kan je daardoor precies vertellen waar alles vandaan komt.
  Breestraat 114C, Leiden

 

 

Ps: Leiden kan je ook perfect combineren met een dagje aan zee. Noordwijk is een zalige plaats om uit te waaien en even te baden in luxe. Ik vertel er graag meer over in het volgende verslag.

Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.