Met blote voetjes in de ton bij Freixenet

13 november 2016

Het stond al lang op mijn Bucket list: met mijn voetjes de druiven persen in een reusachtige ton. Bij een bezoekje aan één van de bijzonder mooie wijnhuizen  (Segura Viudas) van Freixenet werd die droom werkelijkheid. Maar eerst moeten die heerlijke, zoete witte trosjes natuurlijk nog geplukt worden.

Plukken met de hand en de glimlach bij Freixenet

image

De heilige drievuldigheid van de Cava zijn de typische druivensoorten Macabeu, Xarel.lo en Parellada. Deze druiven moeten  met de grootste zorg behandeld worden om schimmelinfecties tegen te gaan. Freixenet gebruikt geen pesticiden om de kwaliteit van fauna en flora in het gebied te vrijwaren en dat lukt aardig. Alles wordt met de hand geoogst en de slechte  druifjes worden van de tros verwijderd. Een zwaar en tijdrovend karwei maar de beste manier om de beste bubbels te maken.

Het vrouwenteam had de beste druifjes

image

Klaar voor het persen

 

image

Liefde is samen dansen in een zoet sapje

 

image

Deze romantische activiteit is nu natuurlijk alleen van toepassing bij speciale gelegenheden. Normaal wordt het sap uit de druiven gehaald met pneumatische persen. Het sap moet 24 uur rusten  tot het sediment achterblijft. Als het eenmaal gefilterd is, wordt het overgeheveld naar de fermentatie tanks.

De eerste fermentatie gebeurt in roestvrije tanks onder een gecontroleerde temperatuur van 14 tot 16°C. In deze tanks voegen  ze het fermentatie gist toe. Dit gist is uitsluitend afkomstig uit de eigen Freixenet kweken, en de eerste fermentatie. Deze eerste fermentatie duurt tussen de 10 en 12 dagen. Uiteindelijk wordt de wijn geklaard, overgetapt en gebotteld.

In de kelders wachten de bubbels op verlossing

image

De tweede fermentatie kan nu in de fles zelf plaats vinden. Een fles cava moet op zijn minst 9 maanden rusten alvorens hij klaar is voor consumptie. De kelders van het moederbedrijf van Freixenet zijn echt indrukwekkend. Als je in Barcelona bent moet je zeker eens een bezoekje brengen. De rit er naartoe duurt ongeveer een half uurtje en het treinstation is net naast de indrukwekkende deur. 🙂 Een bezoek kost 7 Euro en daar is een glaasje bij inbegrepen.

Een mooi familie bedrijf

image

…….en dan rest er ons nog maar één ding te doen, deze heerlijke bubbels proeven!

Salut Freixenet

image

 

Geen reacties Laat een reactie achter

Geef je mening

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.