Op algemene aanvraag: Oreo receptjes

31 januari 2015

Ik maakte onlangs een Oreo vanillecake en een Oreo brownie. Omdat jullie allemaal heel lief het recept hebben gevraagd, wil ik natuurlijk mijn baksels vrijgeven. Ik wou er dan maar meteen een blogpost van maken. Handig toch.. Zo’n blog!

B8NBB0HIgAEDYKU

 

De Oreo brownie is vrij zwaar, maar ik heb ‘m toch proberen zo luchtig te maken dat het niet als een blok beton op je maag voelt. Ik heb een mini brownie gemaakt (it was just a try..), maar dit is het recept voor één gevulde normale brownievorm.

Benodigdheden:

165 gram roomboter
200 gram pure chocolade, fijngehakt
3 eieren
2 eidooiers
165 gram lichte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels bloem
1 eetlepel cacao
snufje zout
1 pakje (154 gram) Oreo’s

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de brownievorm met bakpapier en doe de boter en de chocolade in stukjes in een kom. Dit mengsel laat je even in de magnetron smelten Klop ondertussen de eieren en eidooiers op met de mixer tot je duidelijk ziet dat het mengsel lichter van kleur is geworden en voeg dan al kloppend de suiker en vanillesuiker toe. Voeg vervolgens het chocolade/botermengsel, de bloem, cacao en zout toe. Meng dit voorzichtig door elkaar met een spatel net totdat het gemengd is. Ik heb het witte laagje uit de Oreo’s gedaan (en zorgvuldig opgegeten) zodat enkel de koek overblijft. Dit geeft juist het crunchy en bittere effect aan de brownie. Je legt onderaan al wat koekjes, giet het beslag erover en werkt de bovenlaag ook weer af met een laagje koekjes.  Schuif de bakvorm in de oven. De brownies zijn ongeveer na 25 minuten goed: hou ze goed in de gaten, want als ze te lang in de oven staan worden ze droog. De randen moeten stevig zijn maar het midden mag nog wel ‘wobbelen’, dat komt vanzelf goed na het afkoelen.

Daarnaast deed ik ook nog een vanillecake met Oreo, wat natuurlijk veel lichter is. De smaak is zoooo lekker dat ik dat taartje bijna helemaal alleen op kon. Yum!

Ik geef hier het recept voor een gevulde typische cakevorm, zodat je heel de familie kan laten meesmullen. Of elke dag een héél dik plakje voor jezelf hebt natuurlijk.

Wat heb je nodig?

125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract
10 verkruimelde Oreo koekjes

Let’s bake!

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je bakblikop plaatsen. Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes.

Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik (niet smelten). Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

oreo1

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd. Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Doe het beslag nu in je bakvorm, doe de verkruimelde Oreo’s over je beslag en plaats het in de oven. Zo’n 20 minuten in de oven op 170 graden bakken en klaar ben jij!

Heb je liever een échte topping op je cake?

Dan heb je nog als extraatje 250 gram poedersuiker, 250 gram zachte boter, 2 eetlepels heet water, 1 theelepel vanille extract, 6 ( fijn) verkruimelde Oreo koekjes en 12 hele Oreo koekjes nodig. Doe de zachte boter in een kom en mix de boter tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix steeds tussendoor door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen, hoe beter de delen in elkaar op gaan. Voeg water en de vanille extract toe en mix nog eens goed door met de mixer. Als laatste meng je de fijn verkruimelde Oreo koekjes door het mengsel. Enjoy!

 

Photo 30-12-12 13 49 42
1 Reactie Laat een reactie achter

Geef je mening

1 Reactie

Bubble Feed

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.